Over mij

 

Paardenosteopaat met paard en hond
'

 

Zo lang ik mij kan herinneren zijn dieren mijn passie en toevlucht. Het duurde dan ook niet lang voordat ik verliefd werd op paarden, de gentle giant waarmee je zo hecht kan samenwerken en het leven ontdekken. Ook honden hebben van jongs af aan een centrale plaats in mijn leven, een trouwe vriend die altijd voor positiviteit zorgt.

Ik wist dan ook al snel dat ik iets met dieren zou gaan doen. Wanneer ze mij vroegen wat ik later wilde worden was mijn antwoord steevast ‘dierenarts’. Naarmate ik ouder werd kwam ik in contact met osteopathie. Een meer natuurlijke manier om paarden te behandelen, wat mij dan ook meteen enorm aansprak. Met die gedachte ben ik de opleiding ‘revalidatiewetenschappen en kinesitherapie’ aan de Katholieke Universiteit Leuven gestart. Ik wilde een goede vooropleiding hebben om de studie paardenosteopathie aan te vatten. In 2017 ben ik afgestudeerd als humaan kinesitherapeut aan de KULeuven en datzelfde jaar ben ik nog met de opleiding paardenosteopathie aan The Vluggen Institute te Waldfeucht gestart. Janek Vluggen, de oprichter van de school en één van de docenten die er lesgeeft, heeft de paardenosteopathie mede gebracht tot wat het nu is. Zelden heb ik iemand ontmoet die over zoveel oneindige kennis en passie beschikt. Ik ben dan ook zeer dankbaar dat ik van Janek zelf les heb mogen krijgen. Tijdens de opleiding ben ik aan het werk geweest als humaan kinesist. Gedurende deze jaren heb ik geleerd om te voelen waar blokkages en problemen zitten omdat dit kon bevestigd worden door de patiënt, wat nu met paarden natuurlijk wel wat ‘moeilijker’ is.
In oktober 2019 ben ik afgestudeerd als paardenosteopaat en geslaagd voor het examen als EDO. Natuurlijk zal ik mij blijven bijscholen om de beste mogelijke behandeling te kunnen bieden voor paarden en de titel als EDO te kunnen blijven behouden.

Aangezien honden een even grote passie in mijn leven zijn, zal ik in 2022 afstuderen als hondenosteopaat. Ik kan dus niet wachten om in de toekomst ook honden van hun problemen te kunnen afhelpen!

Verder ben ik er vast van overtuigd dat lichaam en geest één zijn. Zo kan ik nog proberen dieren van hun lichamelijke klachten af te helpen, als het mentale niet mee wilt, zullen de lichamelijke klachten terug opduiken. Hondengedrag voelt voor mij aan als een tweede natuur, bepaald gedrag vind ik dan ook logisch te verklaren. Steeds vaker zie ik dat mensen enorm veel affectie en beweging aan hun hond geven, maar dat het mist aan discipline. Een hond is een roedeldier én op zoek naar leiding. Indien dit niet gegeven wordt of op een ‘menselijke’ manier kan dit een hond geven die problemen vertoond, die op termijn zelfs lichamelijk kunnen worden. Met dit als mijn overtuiging ben ik dan ook begonnen aan de opleiding tot hondengedragstherapeut. Eind 2020 heb ik de opleiding bij Anniek Winters afgerond, een studente van de befaamde Cesar Millan ook wel bekend als The Dogwhisperer. Het is mijn droom om nadien zelf nog naar Amerika te trekken en les van hem te krijgen.

'