Paardenosteopathie

 

WAT?

 

Osteopathie is een behandelvorm waarbij het lichaam als één geheel wordt beschouwd. Er zal opzoek gegaan worden naar de oorzaak en niet enkel symptomatisch behandeld worden. Het lichaam is één geheel, waarbij de ene structuur invloed heeft op een andere en vice versa. Daarom wordt er dus niet alleen de probleemzone en bijhorende symptomen behandeld, maar het totale paard! Een osteopaat werkt op alle structuren die niet meer optimaal bewegen, dit kunnen spieren, botten, gewrichten zijn, maar ook de fascia omheen organen, de schedel, … . Deze worden behandeld door middel van mobilisaties, manipulaties, spier- en fasciale technieken. 


! Osteopathie is een geneeswijze die geen vervanging is van, maar een aanvulling vormt op de algemene diergeneeskunde, net zoals een hoefsmid en tandarts dit zijn!

Paardenosteopaat paard nek behandelen en losmaken

WANNEER?

 

Paardenosteopaat rug paard losmaken

GEDRAG: headshaking,  singeldwang, problemen met opzadelen algemeen,  minder energie, bijten, overgevoeligheid bij borstelen, agressie, asociaal naar andere paarden, weinig eetlust, onhandelbaar, … 

FYSIEK: stijfheid, struikelen, manken of onregelmatigheden zonder dat er een duidelijke oorzaak voor gevonden wordt, moeite met verzameling, moeilijk verlies van wintervacht, onverklaarbaar hoesten, hoefbevangenheid, lusteloos veulen na geboorte, … 

PRESTATIES: onregelmatig lopen, grillig rijgedrag, weglopen of bokken, problemen met overgangen, moeilijk onderbrengen van de achterhand, verzet zich tegen het bit, moeite met linker of rechtergalop, … 

PREVENTIEF: We leggen onze paarden vaak een levensstijl op die onnatuurlijk is. Een paard in de natuur beweegt en eet bijna de hele dag, terwijl wij hun in stallen opsluiten en vaak maar 2x per dag voeren. Paarden worden daarnaast vaak competitief gebruikt, wat het risico op blessures en onregelmatigheden verhoogt. Daarbovenop ontstaan veel problemen bij paarden door inwerking van het ruitergewicht en/of een slecht passend zadel. Buiten dit alles kunnen paarden zichzelf natuurlijk ook pijn doen door een gevecht of val op de weide.
Daarom heeft elk paard er baat bij om steeds zo optimaal en soepel mogelijk te zijn.

 

! Ernstige problemen dienen altijd eerst door een dierenarts onderzocht te worden. Indien deze geen verklaring/oorzaak vindt, kom ik graag langs om te kijken wat ik voor jouw paard kan betekenen.

Heb je twijfels of osteopathie nuttig kan zijn voor jouw paard? Contacteer mij vrijblijvend en dan kunnen we kijken of ik je verder kan helpen!

BEHANDELING

 

Paardenosteopaat craniosacrale therapie

Een behandeling duurt gemiddeld 1,5-2u. Ik neem graag altijd ruim mijn tijd. Een paard kan je niet overhaasten en er kan geen goede behandeling zijn zonder een grondig voorafgaand onderzoek.
Ik begin dan ook met een vraaggesprek via het baasje en een visuele inspectie. Nadien volgt het onderzoek. Als de blokkages/problemen zijn vastgesteld begin ik met de behandeling. Hierna zal ik bespreken wat de eigenaar de komende weken zelf nog kan ondernemen om het paard optimaal te houden. Ik blijf nadien ook steeds ter beschikking als er nog bijkomende vragen of problemen zijn!

Wanneer we een behandelmoment hebben vastgelegd, vraag ik steeds om onderstaande uitleg even door te lezen.

VOORAF


Een droog, proper paard is veel handiger om te behandelen, daarom is het niet aangeraden om vlak voor de behandeling nog te trainen met het paard.

TIJDENS


Een behandelplaats met droge ondergrond is aangenaam voor paard en osteopaat. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om het paard in een stal te behandelen, dus passen we ons aan naargelang de mogelijkheden.
Bij voorkeur is de eigenaar steeds aanwezig tijdens de behandeling.

ACHTERAF


Afhankelijk van het probleem zal er een rustperiode van enkele dagen tot weken nodig zijn. Is dit onmogelijk door bv. een aankomende wedstrijd? Dan dient men dit vóór de behandeling te melden zodat hiermee rekening kan gehouden worden bij de keuze van technieken.
De eerste dagen na de behandeling is het aangewezen om het paard aan de hand te laten stappen of van weidegang te voorzien. Stilstaan in een stal zal het effect van de behandeling tegengaan.
Na de behandeling zal het lichaam tijd nodig hebben om terug een nieuwe balans te vinden, waardoor de werking van de behandeling tot zes weken kan duren.

Paardenosteopaat knie paard behandelen


Een behandeling kan doorgaan ter plaatste bij de klant zelf maar ook in onze praktijk te Budingen.

TARIEVEN


Behandeling paard: €110

Nabehandeling of controle binnen 6 maanden: €100

 

4-beurtenkaart: €90/behandeling (€360 voor 4 behandelingen)

Let op! Deze kaart is maar 1 jaar geldig vanaf uitvoering eerste behandeling

Verplaatsingskost (> 20 KM): €0,40/KM
Enkel heenreis wordt in rekening gebracht.

!Bij paarden op dezelfde locatie en/of route worden de verplaatsingskosten gedeeld

Paarden osteopaat nek kraken paard

EDO?

 

Je hebt er misschien al eens van gehoord, maar wat is dit precies? EDO staat voor ‘Equine Diploma of Osteopathy’ en is dus een kwaliteitslabel voor paardenosteopaten. Iedereen mag tot nu toe zichzelf paardenosteopaat noemen, waardoor er ‘collega’s’ zijn zonder diploma en/of medische vooropleiding. Het is dus zeer belangrijk om altijd even te checken of er een vooropleiding als dierenarts, kinesist of humaan osteopaat is geweest én natuurlijk waar het diploma behaald werd.

Dit internationale register, The International Register for Equine Osteopathy EDO®  (IREO), toetst en waarborgt (via verplichte jaarlijkse bijscholingen) de  kwaliteit van de aangesloten paardenosteopaten. Zo zijn paardeneigenaren er zeker van dat ze een goede paardenosteopaat in vertrouwen nemen.